Au coeur de l’art (5ITN-OIT)
L’Escaut/De Schelde : A river that connects us (6OM) 

Au coeur de l’art

eTwinningproject voor het vak Frans
5 ITN – 5 OIT
Partnerschool: Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan, Stockholm (Zweden)

 

Samen op verkenning gaan doorheen het cultureel erfgoed van België en Zweden, met open geest én met open hart, en leren om je mening over kunst en cultuur uit te drukken met respect voor andere meningen…. Dat is waar het om draait in dit project!

Vooraleer de leerlingen begonnen te werken in kleine internationale groepjes, speelden ze een Skype Mystère om te weten te komen wie hun eTwinningpartners zouden zijn. Daarna maakten ze verder kennis met elkaar via zelfgemaakte online spelletjes in de twinspace.

In kleine groepjes, samengesteld uit Vlaamse en Zweedse leerlingen, doken de leerlingen in het cultureel erfgoed van de beide landen. Ze zochten een schilderij uit van een Belgische of Zweedse kunstenaar en beschreven dit aan de andere leerlingen. Zij probeerden het schilderij na te tekenen op basis van de instructies die ze kregen van hun eTwinningvrienden. Van artistieke creaties gesproken…!

Na de kennismaking met de schilderkunst in beide landen werd het tijd om ook het immaterieel erfgoed te verkennen. Zowel de Belgische als Zweedse leerlingen zochten regionale legendes en verhalen uit en probeerden deze verhalen te vereeuwigen in een tableau vivant. Met behulp van deze zeer creatieve kunstwerken maakten de andere leerlingen kennis met de regionale verhalen.

Zowel de schilderijen als de tekeningen en de tableaux vivants en verhalen werden verzameld in ons eigen virtueel museum dat voor iedereen toegankelijk is.

Welkom! Bienvenue! Välkommen!

 

L’Escaut/De Schelde : A river that connects us

eTwinningproject voor de vakken Frans, Engels, Economie, Geschiedenis, Esthetica en Aardrijkskunde
6OM
Partnerschool: Lycée Fénelon, Cambrai (Frankrijk)

 

Dit project is een vakoverschrijdend project dat communicatie in vreemde talen combineert met aardrijkskunde, geschiedenis, kunst en economie. 

Het centrale thema waarrond gewerkt werd, is de Schelde, de rivier die onze twee regio’s verbindt. Cambrai, waar het Lycée Fénelon gelegen is, ligt dicht bij de bron van de Schelde en uiteraard speelt deze rivier ook een grote rol in Antwerpen, de regio van het Immaculata Instituut. 

In kleine Frans-Belgische groepjes hebben de leerlingen verschillende onderwerpen onderzocht en hebben ze samen een virtuele expositie (met Artsteps.com) georganiseerd over het belang van de Schelde voor de economie, de kunst, de geschiedenis en het milieu.