Etincelles de bonheur
WWI Monumental Europe
On se fait de nouveaux amis
Clothes and Climate : Changing Fashion in a Changing World!
Les nouvelles technologies pour apprendre ensemble

 

Etincelles de bonheur

eTwinningproject voor het vak Frans
5 ITN – 5 OIT
Partnerscholen: Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan, Stockholm (Zweden)
ISIS ‘F. Gonzaga’, Castiglione delle Stiviere (Italië)

Respect tonen voor elkaar? Iemand gelukkig maken? Samen werken aan een betere wereld? Dat klinkt heel groots, maar toch is het wat onze leerlingen hebben gedaan! Zij bewijzen dat je ook met kleine daden een constructieve rol kan spelen in deze samenleving.

Samen met hun eTwinningpartners uit Italië en Zweden verspreiden ze een heel jaar lang kleine sprankeltjes van geluk. 

En dat doen ze allemaal samen in internationale groepjes en in het Frans! De leerlingen leren elkaar kennen via een Mysteryskype, ze kiezen per groepje hun goede daden en ze werken samen aan een blogbericht om hun ervaringen te delen met de rest van groep. 

Nieuwsgierig? Op zoek naar inspiratie? Of gewoon nood aan een beetje positiviteit?

Je kan het allemaal lezen op https://etincellesdebonheur.wordpress.com/

  

WWI Monumental Europe

eTwinningproject voor de vakken Engels, Geschiedenis, Frans
5 OM
Partnerscholen: Johan-Wolfgang-Goethe-Gymnasium, Germersheim (Duitsland)
KA Zottegem, Zottegem (België)
Lycée Fénelon, Cambrai (Frankrijk)

Iedere plaats heeft een verhaal te vertellen …

De leerlingen van 5OM keken rond in de buurt van Oostmalle om monumenten te vinden die herinneren aan WOI. Tijdens de lessen Geschiedenis en Engels beschreven ze deze monumenten. Leerlingen uit Frankrijk, Duitsland en uit een andere school in België deden hetzelfde. Deze beschrijvingen werden in de app Guidigo geplaatst, samen met een vertaling in 4 talen, om zo elkaar virtueel rond te leiden en WOI te herdenken.

Met dit project leerden de leerlingen samenwerken, pasten ze hun Engelse en Franse taalkennis toe in een authentieke context en werden ze bewust van de impact die WOI heeft gehad op hun directe omgeving.

Met dit project vielen de leerlingen van 6OM in de prijzen! Op woensdag 11 oktober 2017 mochten ze de aanmoedigingsprijs in ontvangst tijdens de uitreiking van de eTwinning Awards in de Koninklijke bibliotheek in Brussel.

Dit is de commentaar van de jury: “Een degelijk en creatief project rond een relevant thema. Het project is goed gedocumenteerd, er is aandacht voor het proces. Taal en geschiedenis worden geïntegreerd en vertaald naar een mooie ICT-toepassing. Proficiat aan de leerlingen voor de mooie resultaten”

 

On se fait de nouveaux amis

 eTwinningproject voor het vak Frans
2A a – 2A b
Partnerschool: Institut Moianès, Moià (Spanje)

Nieuwe vrienden maken ? Dat kan via een eTwinningproject voor het vak Frans.

Wij werkten klasoverschrijdend en verdeelden de leerlingen van het tweede jaar over vier groepen. Zij kozen voor sport, ontspanning, familie en school. Met foto’s en een bijhorend tekstje stelden ze zichzelf, hun klasgenoten en de school voor. Verder stelden de leerlingen een quiz op die door de Spaanse leerlingen werd opgelost.

Ook van onze partnerschool ontvingen wij gelijkaardige informatie. Aan ons om te raden wie welke leerling was op hun klasfoto.

Leuk om vanuit onze klas nieuwe vrienden te maken!

Clothes and Climate : Changing Fashion in a Changing World!

 eTwinningproject voor het vak Informatica - Engels
4 Mode en Lifestyle (2015-2016)
3 en 4 Mode en Lifestyle (2016-2017)
Partnerscholen: Rivne school Nr. 12, Rivne (Oekraïne)
Our Lady of Fatima Special School, Wexford (Ierland)

 

Het doel van dit project is om te onderzoeken hoe kleding wordt aangepast aan het steeds veranderende klimaat. Wat zullen we in de toekomst dragen? Zullen we kleding recycleren?

We hebben kruiswoordraadsels, filmpjes en powerpoints met nieuwe kleding gemaakt en eigen kleding ontworpen. Er werden collages gemaakt met ShapeCollage en er werden boekjes ontworpen met MS Publisher. Kortom, een groot deel vaardigheden van IT, kunst, drama en aardrijkskunde kwamen aan bod.

Ook hebben we kunnen nadenken over de toekomst. In een volgende stap gaan we live met onze partnerscholen!

Les nouvelles technologies pour apprendre ensemble

eTwinningproject voor het vak Frans
6 IT en netwerken
Partnerscholen: Lycée professionnel Léonard de Vinci, Bagneux (Frankrijk)
Liceul Tehnologic ‘Iorgu Vârnav Liteanu’, Liteni (Roemenië)

 

De leerlingen van Bagneux, Liteni en Oostmalle gaan maar al te graag de uitdaging aan om samen met de nieuwste technologieën aan de slag te gaan. Ze bundelen hun creatieve krachten en ze communiceren in het Frans om online activiteiten uit te werken, video’s te maken en videospelletjes te ontwerpen rond de culturele realiteit. Samenwerken, samen creëren en samen spelen in de digitale wereld, een gedroomd uitgangspunt om… te leren! 

Een vergelijkbaar project, ook met het Lycée professionnel Léonard de Vinci van Bagneux in Frankrijk, behaalde onder de titel ‘Les jeux vidéo pour apprendre ensemble!’ de prijs voor innovatief ICT-gebruik in de nationale eTwinning Wedstrijd 2016.