Au coeur de l’art (5ITN-OIT)
L’Escaut/De Schelde : A river that connects us (6OM) 

Au coeur de l’art

eTwinningproject voor het vak Frans
5 ITN – 5 OIT
Partnerschool: Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan, Stockholm (Zweden)

 

Samen op verkenning gaan doorheen het cultureel erfgoed van België en Zweden, met open geest én met open hart, en leren om je mening over kunst en cultuur uit te drukken met respect voor andere meningen…. Dat is waar het om draait in dit project!

Vooraleer de leerlingen begonnen te werken in kleine internationale groepjes, speelden ze een Skype Mystère om te weten te komen wie hun eTwinningpartners zouden zijn. Daarna maakten ze verder kennis met elkaar via zelfgemaakte online spelletjes in de twinspace.

In kleine groepjes, samengesteld uit Vlaamse en Zweedse leerlingen, doken de leerlingen in het cultureel erfgoed van de beide landen. Ze zochten een schilderij uit van een Belgische of Zweedse kunstenaar en beschreven dit aan de andere leerlingen. Zij probeerden het schilderij na te tekenen op basis van de instructies die ze kregen van hun eTwinningvrienden. Van artistieke creaties gesproken…!

Na de kennismaking met de schilderkunst in beide landen werd het tijd om ook het immaterieel erfgoed te verkennen. Zowel de Belgische als Zweedse leerlingen zochten regionale legendes en verhalen uit en probeerden deze verhalen te vereeuwigen in een tableau vivant. Met behulp van deze zeer creatieve kunstwerken maakten de andere leerlingen kennis met de regionale verhalen.

Zowel de schilderijen als de tekeningen en de tableaux vivants en verhalen werden verzameld in ons eigen virtueel museum dat voor iedereen toegankelijk is.

Welkom! Bienvenue! Välkommen!

 

L’Escaut/De Schelde : A river that connects us

eTwinningproject voor de vakken Frans, Engels, Economie, Geschiedenis, Esthetica en Aardrijkskunde
6OM
Partnerschool: Lycée Fénelon, Cambrai (Frankrijk)

 

Dit project is een vakoverschrijdend project dat communicatie in vreemde talen combineert met aardrijkskunde, geschiedenis, kunst en economie. 

Het centrale thema waarrond gewerkt werd, is de Schelde, de rivier die onze twee regio’s verbindt. Cambrai, waar het Lycée Fénelon gelegen is, ligt dicht bij de bron van de Schelde en uiteraard speelt deze rivier ook een grote rol in Antwerpen, de regio van het Immaculata Instituut. 

In kleine Frans-Belgische groepjes hebben de leerlingen verschillende onderwerpen onderzocht en hebben ze samen een virtuele expositie (met Artsteps.com) georganiseerd over het belang van de Schelde voor de economie, de kunst, de geschiedenis en het milieu. 

ECCHO (5ITN-5OIT)
FrancoTalents à gogo (4OT)

ECCHO
Échange-communication-connexion-Huddinge-Oostmalle


eTwinningproject voor het vak Frans
5 ITN – 5 OIT
Partnerschool: Huddingegymnasiet, Huddinge (Zweden) 

Dit project in Frans Vreemde Taal gaf de leerlingen de kans om kennis te maken met het cultureel erfgoed van de deelnemende landen. 

Via verschillende activiteiten maakten de leerlingen samen een virtueel museum dat de geschiedenis**, de cultuur en de hedendaagse maatschappij** van de deelnemende landen toont. Dankzij de samenwerking ontdekten de leerlingen dat cultuur iets is dat hen kan verbinden (connexion). Bovendien konden ze hun taalvaardigheden verbeteren door het maken van de authentieke taaltaken (communication) en konden ze in contact komen met leeftijdsgenoten uit een ander Europees land (échange).

Het resultaat van dit project kan je bekijken in ons virtueel museum: https://www.artsteps.com/view/5e9fdd3171a6b2487fcba512

**omwille van de lockdown hebben we de activiteiten die voorzien waren rond geschiedenis (regionale legendes) en hedendaagse maatschappij vervangen door een activiteit rond cultureel erfgoed (voorstelling van gebouwen)

 

FrancoTalents à gogo

eTwinningproject voor het vak Frans
4OT
Partnerschool: Åva gymnasium, Taby (Zweden)

Er wordt vaak gezegd dat je talent moet hebben om een taal te leren, maar net zoals voor andere talenten kan je je talent voor talen ontwikkelen en zeker als je dit kan doen in samenwerking met leeftijdsgenoten uit je klas en over de landsgrenzen heen.

Via verschillende mondelinge en schriftelijke activiteiten in het Frans, werkten de leerlingen van 4 Ondernemen en Talen samen met een klas uit Zweden om hun talent voor taal verder te ontwikkelen.

Omwille van het coronavirus werd dit project anders dan het bedoeld was, maar het bleef toch een verrijkende ervaring waar we met plezier aan terug denken. 

Etincelles de bonheur
WWI Monumental Europe
On se fait de nouveaux amis
Clothes and Climate : Changing Fashion in a Changing World!
Les nouvelles technologies pour apprendre ensemble

 

Etincelles de bonheur

eTwinningproject voor het vak Frans
5 ITN – 5 OIT
Partnerscholen: Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan, Stockholm (Zweden)
ISIS ‘F. Gonzaga’, Castiglione delle Stiviere (Italië)

Respect tonen voor elkaar? Iemand gelukkig maken? Samen werken aan een betere wereld? Dat klinkt heel groots, maar toch is het wat onze leerlingen hebben gedaan! Zij bewijzen dat je ook met kleine daden een constructieve rol kan spelen in deze samenleving.

Samen met hun eTwinningpartners uit Italië en Zweden verspreiden ze een heel jaar lang kleine sprankeltjes van geluk. 

En dat doen ze allemaal samen in internationale groepjes en in het Frans! De leerlingen leren elkaar kennen via een Mysteryskype, ze kiezen per groepje hun goede daden en ze werken samen aan een blogbericht om hun ervaringen te delen met de rest van groep. 

Nieuwsgierig? Op zoek naar inspiratie? Of gewoon nood aan een beetje positiviteit?

Je kan het allemaal lezen op https://etincellesdebonheur.wordpress.com/

  

WWI Monumental Europe

eTwinningproject voor de vakken Engels, Geschiedenis, Frans
5 OM
Partnerscholen: Johan-Wolfgang-Goethe-Gymnasium, Germersheim (Duitsland)
KA Zottegem, Zottegem (België)
Lycée Fénelon, Cambrai (Frankrijk)

Iedere plaats heeft een verhaal te vertellen …

De leerlingen van 5OM keken rond in de buurt van Oostmalle om monumenten te vinden die herinneren aan WOI. Tijdens de lessen Geschiedenis en Engels beschreven ze deze monumenten. Leerlingen uit Frankrijk, Duitsland en uit een andere school in België deden hetzelfde. Deze beschrijvingen werden in de app Guidigo geplaatst, samen met een vertaling in 4 talen, om zo elkaar virtueel rond te leiden en WOI te herdenken.

Met dit project leerden de leerlingen samenwerken, pasten ze hun Engelse en Franse taalkennis toe in een authentieke context en werden ze bewust van de impact die WOI heeft gehad op hun directe omgeving.

Met dit project vielen de leerlingen van 6OM in de prijzen! Op woensdag 11 oktober 2017 mochten ze de aanmoedigingsprijs in ontvangst tijdens de uitreiking van de eTwinning Awards in de Koninklijke bibliotheek in Brussel.

Dit is de commentaar van de jury: “Een degelijk en creatief project rond een relevant thema. Het project is goed gedocumenteerd, er is aandacht voor het proces. Taal en geschiedenis worden geïntegreerd en vertaald naar een mooie ICT-toepassing. Proficiat aan de leerlingen voor de mooie resultaten”

 

On se fait de nouveaux amis

 eTwinningproject voor het vak Frans
2A a – 2A b
Partnerschool: Institut Moianès, Moià (Spanje)

Nieuwe vrienden maken ? Dat kan via een eTwinningproject voor het vak Frans.

Wij werkten klasoverschrijdend en verdeelden de leerlingen van het tweede jaar over vier groepen. Zij kozen voor sport, ontspanning, familie en school. Met foto’s en een bijhorend tekstje stelden ze zichzelf, hun klasgenoten en de school voor. Verder stelden de leerlingen een quiz op die door de Spaanse leerlingen werd opgelost.

Ook van onze partnerschool ontvingen wij gelijkaardige informatie. Aan ons om te raden wie welke leerling was op hun klasfoto.

Leuk om vanuit onze klas nieuwe vrienden te maken!

Clothes and Climate : Changing Fashion in a Changing World!

 eTwinningproject voor het vak Informatica - Engels
4 Mode en Lifestyle (2015-2016)
3 en 4 Mode en Lifestyle (2016-2017)
Partnerscholen: Rivne school Nr. 12, Rivne (Oekraïne)
Our Lady of Fatima Special School, Wexford (Ierland)

 

Het doel van dit project is om te onderzoeken hoe kleding wordt aangepast aan het steeds veranderende klimaat. Wat zullen we in de toekomst dragen? Zullen we kleding recycleren?

We hebben kruiswoordraadsels, filmpjes en powerpoints met nieuwe kleding gemaakt en eigen kleding ontworpen. Er werden collages gemaakt met ShapeCollage en er werden boekjes ontworpen met MS Publisher. Kortom, een groot deel vaardigheden van IT, kunst, drama en aardrijkskunde kwamen aan bod.

Ook hebben we kunnen nadenken over de toekomst. In een volgende stap gaan we live met onze partnerscholen!

Les nouvelles technologies pour apprendre ensemble

eTwinningproject voor het vak Frans
6 IT en netwerken
Partnerscholen: Lycée professionnel Léonard de Vinci, Bagneux (Frankrijk)
Liceul Tehnologic ‘Iorgu Vârnav Liteanu’, Liteni (Roemenië)

 

De leerlingen van Bagneux, Liteni en Oostmalle gaan maar al te graag de uitdaging aan om samen met de nieuwste technologieën aan de slag te gaan. Ze bundelen hun creatieve krachten en ze communiceren in het Frans om online activiteiten uit te werken, video’s te maken en videospelletjes te ontwerpen rond de culturele realiteit. Samenwerken, samen creëren en samen spelen in de digitale wereld, een gedroomd uitgangspunt om… te leren! 

Een vergelijkbaar project, ook met het Lycée professionnel Léonard de Vinci van Bagneux in Frankrijk, behaalde onder de titel ‘Les jeux vidéo pour apprendre ensemble!’ de prijs voor innovatief ICT-gebruik in de nationale eTwinning Wedstrijd 2016.